Auteur: Evie Van Hove
Een vraag die ons vaak gesteld wordt, maar feitelijk is het niet meteen abnormaal of verontrustend gedrag. Wel is het belangrijk jouw puppy afleren te bijten!
Waarom bijten puppy’s?
Het eerste wat een pasgeboren puppy doet is met zijn bekje op zoek gaan de tepels van de moederhond voor voedsel. Wanneer de tandjes doorkomen wordt het te pijnlijk om hem nog te laten drinken en zal de moederhond stoppen met hem te voeden. Dan breekt de tijd aan om de eerste bijtinhibitie te leren. Dit doen de pups door met elkaar te stoeien en te spelen. Ze zullen aan elkaar aangeven wanneer er te hard gebeten wordt en op die manier leren ze hun bijtgrens kennen.
En dan naar zijn nieuwe thuis...
Wanneer de pup nadien in zijn nieuwe gezin thuiskomt en zijn tandjes op dezelfde manier gebruikt als bij zijn broertjes en zusjes in de nest, zullen de baasjes snel ontdekken dat dit best pijnlijk kan zijn! De pup moet dus een tweede maal in zijn korte leven een bijtinhibitie aanleren, eentje die beter geschikt is voor ons menselijk velletje.
"De pup moet dus een tweede maal in zijn korte leven een bijtinhibitie aanleren, eentje die beter geschikt is voor ons menselijk velletje."
Hoe staat een pup in de nieuwe wereld die voor hem open gaat?
Een pup gaat die wereld sowieso verkennen door middel van zijn bekje en vlijmscherpe tandjes. Daarom is het een goed idee om diverse kauw- en bijtspeeltjes aan te bieden, liefst nog in verschillende materialen (rubber, olijfhout, koffiehout, bamboe, hertengewei, …). Zo leer je meteen ook de kauwvoorkeuren van jouw pup kennen! Om je pup af te leren zijn tandjes in je broekspijp, mouw of nog erger, je blote huid te zetten, doe je best geen wilde bijtspelletjes met je handen. Dit houdt het bijtgedrag net in stand. Gebruik liever altijd een speeltje tussen zijn tanden en jouw handen.
En met het ouder worden?
Tussen de leeftijd van 3 maanden en 7 maanden zal de pup zijn tandjes wisselen tot een volwaardig volwassen gebit. Tegen dan wil je graag bereikt hebben dat je hond geleerd heeft hoe hij bijvoorbeeld je arm kan vastnemen met zijn bek, zonder je pijn te doen. Het hele proces om een puppy de juiste bijtinhibitie aan te leren kan heel verschillend verlopen, afhankelijk van pup tot pup.
Verloopt het moeilijker dan verwacht, dan kan je altijd een honden gedragstherapeut of degelijke puppycoach inschakelen om je hiermee te helpen!
Evie Van Hove is PgD Clinical Animal Behaviour, gediplomeerd puppycoach, hondentrainer en gedragscoach. Sinds 2021 is ze zaakvoerder van Huisdierentherapie.be.